SaS nabáda ľudí, aby sa obrátili na Ústavný súd SR

06.08.2012 Bratislava

Bratislava 6. augusta (TASR) - Červený valec Smeru-SD naďalej valcuje a premiér Robert Fico (Smer-SD) kradne ľuďom dôchodky. Touto vetou dnes zhrnul schválenie skráteného legislatívneho konania k novele zákona o sociálnom poistení predseda SaS Richard Sulík.

"V tomto momente my už nevieme natiahnuť tento proces tak, aby sa naozaj o ňom dostatočne diskutovalo a odstránili jeho nedostatky. Ale vedia to spraviť občania, ktorým bolo upreté právo vyjadriť sa k tomuto zákonu," podčiarkol šéf liberálov.

Verejnosti preto ponúka možnosť podať sťažnosť na Ústavný sud SR. Podklady k nej ponúka SaS na svojom webe. Využiť by ich podľa Sulíka mal každý občan, ktorý má pocit, že mu bolo upreté právo vyjadriť sa k návrhu zákona. Ten nebol zverejnený na portáli právnych predpisov, čím došlo podľa opozície k porušeniu platnej legislatívy.

Opozícia má však zásadné výhrady nielen voči procedurálnym pochybeniam, ale aj voči samotnému návrhu. "Bude to viac istoty pre niektoré finančné skupiny, pre inštitúcie, ktoré profitujú z týchto zmien, ale neistoty pre jednoduchých ľudí," povedal o vládnom návrhu predseda KDH Ján Figeľ. "Sporitelia oddnes budú mať jednu jedinú istotu, a to je neistota ich budúcich dôchodkov," doplnil predseda Mosta-Híd Béla Bugár.

Hoci sa bude zákon prerokovávať v skrátenom legislatívnom konaní, podľa šéfa SDKÚ-DS Pavla Freša opozícia sa nevzdáva a plánuje pokračovať v boji proti zmene. "Budeme klásť odpor tomu, čo socialisti skúšajú pod rúškom leta, pod rúškom olympiády, takto skryto zorganizovať poza ich chrbát a zobrať im polovicu ich budúcich dôchodkových úspor," podčiarkol.

Podporu sociálni demokrati nemôžu hľadať ani v radoch opozičného hnutia OĽaNO. "Odmietame zrýchľovať neplnenie sľubov strany Smer. Pred voľbami ľuďom sľúbila istoty, chrániť chudobných a že keď niekoho postihne, tak bohatých," povedal líder hnutia Igor Matovič. Zmeny, ktoré prinesie novela zákona o sociálnom poistení, je podľa neho v rozpore s týmto záväzkom Smeru-SD.
 

Vyberte región